Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Efter 3G - nu kommer WiMAX

Snart kan risken att exponeras för pulsade mikrovågor öka då Post och Telestyrelsen planerar auktionera ut licenser för trådlöst bredband. Detta trots att hälso- och miljöpåverkan inte är tillfredsställande utredd.

Post- och telestyrelsen, PTS, har för avsikt att under inledningen av 2007 auktionera ut licenser för trådlöst bredband, sk WiMAX, i samtliga kommuner i hela Sverige. Myndigheten har fått totalt 1441 ansökningar från 53 sökande för tillstånd för trådlöst bredband i 3,6-3,8 GHz-bandet. Tillstånden kommer att fördelas med hjälp av auktion. Utbyggnaden av trådlöst bredband kommer att ytterligare spä på exponeringen för pulsade mikrovågor som redan ökat kraftigt genom utbyggnaden av 3G, TETRA mm.

Ingen miljöprövning
Någon miljöprövning av WiMAX görs inte av PTS inför auktionen och den kraftiga utbyggnaden, trots de negativa hälsoeffekter som rapporterats i media från Götene kommun:
- Jag tilldelar frekvenser. PTS gör ingen miljöprövning, det ligger inte i vårt uppdrag från regeringen, säger Urban Landmark, chef för enheten för mobiltelefoni och trådlöst bredband vid PTS.
PTS har inte heller haft någon dialog med SSI om strålningsrisker inför WiMAX-utbyggnaden. PTS utredde myndighetens ansvar för miljökonsekvensbeskrivningar under 2002. Bakgrunden till utredningen var att regeringen kommit på att 3G-beslutet gjorts utan att någon myndighet fått det övergripande miljöansvaret och att ingen miljökonsekvensutredning gjorts. I samband med att PTS fick utredningsuppdraget av regeringen, skrev Ny Teknik i januari 2001: "PTS tvingas ta ansvar för miljön kring mobilmasterna". Men utredningen utmynnade i stället i förslaget att PTS skulle leverera mera "objektiv och saklig information" för att "bemöta den oro som finns" och påstod att "resultaten av den forskning som bedrivits inte nått ut till allmänheten på ett lättfattligt vis" - vilket "lett till skepticism".

Av läxan av 3G blev det alltså inte ens en tummetott:
- Regeringen ansåg senare inte att det fanns något behov av tilläggsuppdrag i form av miljökonsekvensbeskrivningar, säger Magnus Falk på PTS, utredningens författare.

Grundlös försäkring
SSI har för sin del lagt ut på sin startsida på internet att WiMAX "inte innebär några strålningsrisker för allmänheten". SSI har fått frågan vilka studier som stödjer påståendet, men vid denna artikels pressläggning hade man inte gett något svar. Ingen studie av effekter av dygnetruntexponering av vare sig WiMAX, 3G, TETRA eller ens GSM finns dock som stöd för myndighetens försäkring eller som motbevis till de mängder av rapporter från människor som vittnar om hälsobesvär av de olika teknikerna. Därutöver visar sju nu tillgängliga studier över människors hälsotillstånd i närhet av mobilmaster hälsorisker i form av cancer och påverkan på sömn och hjärtfunktion mm. Den senaste visar neurologisk påverkan av maststrålning i form av huvudvärk, sömnstörningar, nedstämdhet, minnesproblem mm. Samtliga studier bekräftas dessutom av resultat från 30 års forskning där människor som exponerats för radiofrekvent strålning undersökts. Detta väsentliga förhållande har vare sig PTS, SSI eller Socialstyrelsen redovisat för allmänheten i sin "sakliga och objektiva" informationsinsats. Kanske bedömer myndigheterna att det skulle vara för alltför svårt för allmänheten att förstå varför man då samtidigt bygger ut och ökar allmänhetens exponering kraftigt.

I Götene kommun blev konsekvenserna av WiMAX omedelbara i februari 2006 för flera känsliga personer. De fick fly från sina hem, med akuta livshotande besvär: hjärtrusningar, andnöd mm. Mats Dämvik, jurist, har hjälpt flera av dessa personer med överklaganden:
- Precis som fallet var vid utdelningen av 3G-licenser uppfyller inte PTS åtgärder de krav försiktighetsprincipen ställer. Hälsoriskerna har inte utretts i enlighet med EU:s riktlinjer. Detta trots att Sverige förbundit sig att tillämpa dessa riktlinjer vid alla åtgärder som vidtas av våra myndigheter och berör miljön eller människors hälsa.

Dämvik framhåller även att miljöbalken ställer krav på att bästa möjliga teknik skall användas om en verksamhet kan antas medföra olägenhet för människors hälsa eller miljön:
- Att strålnivåerna höjs vid en utbyggnad av WiMAX-systemet och därmed försämrar vår strålmiljö kan inte ifrågasättas.

Bästa möjliga teknik
En stor del av hushållen har redan i dag bredband via det trådbundna telenätet. Via ADSL erhåller också användaren en billigare, snabbare och tekniskt sett bättre lösning än den som WiMAX-systemet kan erbjuda.
- WiMAX-utbyggnaden är därmed inte förenlig med miljöbalkens krav på att bästa möjliga tekniken skall användas, fortsätter Mats Dämvik.

Avgående miljöminister Lena Sommestad sade i riksdagen den 2 maj 2005 att det var "viktigt att få ned strålnivåerna så långt som över huvud tagit är möjligt", vilket SSI enligt henne arbetade med:
- Man pratar ju om "as low as reasonably achievable", det vill säga att man alltid ska se till att göra det som en tumregel. Jag tycker att det är viktigt att vi i praktiken når ned till så låga strålnivåer vi kan, att vi följer forskningen och att vi är så öppna och transparenta som möjligt.
Sommestad har även i brev skrivit att vårt nuvarande gränsvärde är satt enligt försiktighetsprincipen - trots att det endast skyddar mot akuta effekter och alltså inte mot cancer mm. Hon har visat att hon är en mästare på att vända ordens betydelse och att den regeringen i själva verket gjorde precis tvärtom.

Mona Nilsson

 
Högst upp   27 oktober 06